
Als een VvE-beheerder voor het afsluiten van een verzekering meer dan NAWTE-gegevens doorgeeft aan een verzekeraar of tussenpersoon is er volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) sprake van ‘bemiddelen’. Een voorbeeld is het doorgeven van de gegevens over het te verzekeren gebouw bij het opvragen van offertes
voor een opstalverzekering. Ook alle werkzaamheden die een VvE- beheerder na afsluiting van de verzekering verricht (het assisteren bij het beheer en de uitvoering van de verzekering) vallen onder bemiddelen. Voor bemiddelen in de zin van de Wft is een vergunning van de AFM verplicht.
Als er offertes zijn opgevraagd en de VvE-beheerder een specifieke verzekering van een bepaalde aanbieder aanbeveelt, is er volgens de Wft sprake van “adviseren”. De VvE-beheerder heeft hier een vergunning voor nodig.
Ja, het beheren van een portefeuille wordt gezien als bemiddelen. Hiervoor is een vergunning nodig.
Ja, dat kan wanneer de woningcorporatie/VvE-beheerder bemiddelings- en/of adviesactiviteiten verricht waarvoor zij een vergoeding ontvangt en/of voor meer dan één VvE bemiddelt of adviseert. Omdat de activiteiten in dat geval plaatsvinden in de uitoefening van beroep of bedrijf, is er sprake van bemiddelen en/of
adviseren in de zin van de Wft.
Nee, deze activiteiten zijn niet vergunningplichtig.
Ja, ook als een professionele VvE-beheerder onderdeel uitmaakt van het bestuur van de VvE en er sprake is van bemiddelen of adviseren is hij vergunningplichtig.
Ja. De AFM heeft in dit uitzonderlijke geval besloten om deze adviseurs tot 1 januari 2017 de tijd te geven om te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen.
Over het algemeen heeft een VvE-beheerder een vergunning nodig voor het bemiddelen en/of adviseren in schadeverzekeringen particulier. Alleen als de VvE waarvoor de verzekering wordt afgesloten een zakelijk doel heeft, dient het bemiddelen en/of adviseren in schadeverzekeringen zakelijk aangevraagd te worden.